گیربکس مکعبی و موارد کاربرد آن در صنایع مختلف 

 گیربکس مکعبی و موارد کاربرد آن در صنایع

موتور های گیربکس حلزونی به دو مدل “گیربکس مکعبی” و “گیربکس حلزونی گرد” طبقه بندی می شوند و بعنوان خوش قیمت ترین و پر استفاده ترین مذل گیربکس،  در دستگاه ها و ماشین آلات صنعتی سبک مورد استفاده قرار می گیرد.

گیربکس مکعبی، از شافت، هاب کروی و بلبرینگ ساخته شده و قابلیت اتصال بطور مستقیم از شافت به الکتروموتور را دارد.این مدل گیربکس در بازار بنام گیربکس نود درجه نیز مشهور است و از نوع دو دنده ای می باشد.

در گیربکس مکعبی، جعبه دنده ها نیروی مکانیکی را به وسیله یک موتور منتقل می کنند. می توان گفت که نیرو از مسیر شافت در همه ی گیربکس ها انتقال پیدا می کند. انتقال قدرت در گیربکس مکعبی از طریق درگیری محور و چرخ دنده با هم صورت می پذیرد.

در گیربکس های مکعبی کار انتقال نیرو  توسط دو چرخ دنده انجام می‌شود. موتور به گیربکس متصل بوده و در بعضی شرایط می‌توان الکتروموتور ها را جایگزین کرد. این گیربکس ها به شکل کوپله شده به موتور و یا تکی به بازار  عرضه می‌شوند. بر این اساس گیربکس مکعبی ماشینی است، که هم در تامین گشتاور و سرعت دورانی مورد احتیاج  مصرف کننده قرار می گیرد و هم جهت منتقل کردن نیروی مکانیکی از منبع تولید توان به یک مصرف کننده بکار می رود.

گیربکس حلزونی با ظاهر مکعبی (Worm Gearboxes) قیمت مقرون به صرفه ای دارد و بواسطه کارکرد خوب در صنایع گوناگون مثل ماشین آلات صنعتی سبک استفاده می شود.

  بیشتر بخوانید مقاله گیربکس مکعبی و موارد کاربرد آن در صنایع مختلف : خرید گبربکس کتابی در اصفهان

گیربکس مکعبی و موارد کاربرد آن در صنایع مختلف

قطعات اصلی تشکیل دهنده این گیربکس حاوی:

بلبرینگها، پوسته، ماردون مکعبی، سیل ها،  دنده مکعبی، شفت یا هالو شفت ورودی و خروجی از اساسی ترین قطعات آن است. مهم ترین بخش، یک چرخ دنده برنجی  و  ماردون فولادی سنگ زنی شده می باشد.

از ویژگی های مهم این گیربکس ها به مقاومت بالا در مقابل تکان های دستگاه و لرزش، صدای کم، راه اندازی نرم، عدم بازگشت پذیری، نسبت تبدیل های زیاد و ابعاد گوناگون اشاره می کنیم.

گیربکس مکعبی، ویژگی خود قفل کن (Self-locking) دارد یعنی در صورتی که عامل محرک گیربکس از حرکت ایستاد، گیربکس به چرخش خود ادامه نمی دهد و متوقف می شود.

کاربرد گیربکس مکعبی در صنایع :

این محصول، بدلیل متعامد بودن، ساختمان درونی و زاویه ی خروجی آن، کاربرد های زیادی در بخش های متنوع صنعت دارد همچنین بخاطر کارکرد نرم درآسانسور و بالابرها که نیاز به گشتاور و راه اندازی نرم است، استفاده می شود.

موارد استفاده دیگر این گیربکس، در پمپ های سیلندری ، ماشین های آجر و بلوک، کانوایر های کوچک و سیستمهای انتقال مواد مثل کارخانه های سرامیک و کاشی ، سیستم انتقال، دیزل ژنراتورها ،کمپرسورها ، وزنده ها ، هواکش ها، نوار نقاله ها ، آسیاب های خرد، همزن های بشکه ای، خورد کن ها، ماشین آلات غربال گری، همزن های بتن، ماشین آلات بسته بندی، دستگاه های شیشه پرکنی، کوره های صنعتی، لرزاننده ها (SHAKER) ، کمپرسورها، پمپ های سیلندری، ماشین های بلوک زنی، دستگاه نانوایی و صنایع غذایی و … می باشد.

بیشتر بخوانید مقاله گیربکس مکعبی و موارد کاربرد آن در صنایع مختلف : خرید گیربکس حلزونی 

گیربکس مکعبی و موارد کاربرد آن در صنایع مختلف

تشریح اجزای داخلی گیربکس مکعبی:

دنده ی از جنس برنج این مدل گیربکس حاصل آلیاژ برنز و فسفر است که موجب ایجاد مقاومت و استحکام در برابر ساییدگی می گردد و طول عمر مفید دنده برنجی که  دنده فدا شونده بشمار می آید، طولانی تر خواهد شد. ماردون فولادی که در قسمت ورودی گیربکس های حلزونی وجود دارد و از یک جهت به الکتروموتور متصل است . این ماردون، از ترکیب آلیاژ فولاد بادوام، ایجاد شده و  برای کاهش صدای خرده سنگ هاست.

در بخش خارجی گیربکس، دو مدل پوسته برای نگه داری دنده و نصب روی دستگاه داریم. بیشتر از پوسته ی آلومینیومی استفاده می شود ولی ابعاد بزرگ تر که قابلیت تحمل بیش از پانصد نیوتن، گشتاور را دارند، از پوسته ی چدنی استفاده می کنند چون تحمل بیشتری نسب به پوسته آلومینیومی دارند. گشتاور قابل تحمل گیربکسهای مکعبی حداکثر تا چهار هزار نیوتن متر می باشد.

نکات مهم نحوه استفاده از گیربکس مکعبی :

  1. از نصب صحیح پیچ های فلنج بر الکتروموتور یا نصب درست کوپلینگ اطمینان حاصل کنید.
  2. در ساعت های ابتدایی، از نهایت توان تحمل بار استفاده نکنید.
  3. در بعضی  مدل های متفرقه ی موتور گیربکس مکعبی بدلیل وجود براده ی دنده گیربکس لازم است بعد از ساعاتی روغن عوض شود.
  4. روغن مصرفی در موتور گیربکس مکعبی،  واسکازین 150 برای فضای معتدل و واسکازین 220 برای فضای گرم و مرطوب است.
  5. معمولا هر 6000 تا 8000 ساعت، روغن نیاز به عوض شدن دارد.
  6. بالاترین خرابی ها زمانی اتفاق می افتد که شافت خروجی گیربکس هم آکس با دستگاه نیست. هنگام اتصال گیربکس از هم آکس بودن گیربکس اطمینان حاصل کنید.

زمان تعویض گیربکس مکعبی:

همه ی قطعات ساخته شده بوسیله  آدمی عمر محدود دارند. گیربکس های حلزونی هم از این قاعده مستثنی نیستند. شرایط نگهداری و انتخاب صحیح می توانند فاکتورهای مهمی در افزایش عمر گیربکس باشند. به علامت های  هشدار دهنده زمان تعویض توجه کنید:

  • رد کردن: عبارت رد کرد در جایی به کار برده می شود که از مرحله تیز شدگی عبور کنیم و دیگر گیربکس توان تحمل هیچگونه بار در هنگام توقف را ندارد و باید سریع عوض گردد.
  • تیز شدگی: گیربکس های مکعبی ویژگی عدم بازگشت پذیری در گشتاور بالا را دارا هستند. به مرور زمان و به علت فشار عمده  به زاویه های بخش پایینی چرخ دنده وارد می شود سطح تماس کم تر شده و گیربکس نمی تواند مثل قبل فشار را تاب آورد و تحمل کند. این مورد در بالابر کاملا مشهود است که زمان توقف در طبقه ها متوجه عدم سکون دقیق و یا حرکت کند و آهسته به سمت پایین می شویم. گاهی در این موارد مشاهده شده است که گیربکس همچنان در بارهای کمتر از بار نامی خود خاصیت عدم بازگشت پذیری را دارد اما برای جلوگیری از چالشهای موجود بهتر است تعویض شود.

بیشتر بخوانید مقاله گیربکس مکعبی و موارد کاربرد آن در صنایع مختلف : خرید گیربکس هلیکال 

گیربکس مکعبی و موارد کاربرد آن در صنایع مختلف

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

فهرست