گیربکس حلزونی صنعتی

گیربکس حلزونی صنعتی

گیربکس حلزونی صنعتی یکی از ابزارهای پرکاربرد در صنعت است. یکی از پرکاربردترین گیربکس ها در صنایع مختلف، گیربکس حلزونی است. گیربکس های صنعتی انواع مختلفی دارند که هر کدام کاربرد و خواص منحصر به فردی دارند. همچنین از فولاد، برنز و … ساخته شده اند که در این مقاله به بررسی گیربکس حلزونی و مشخصات آن می پردازیم.

موتور گیربکس حلزونی به دو نوع گیربکس مکعبی و گیربکس حلزونی گرد طبقه بندی می شود و به عنوان ارزان ترین و پرکاربردترین نوع گیربکس در ماشین ها و دستگاه های صنعتی سبک مورد استفاده قرار می گیرد. در گیربکس حلزونی وظیفه انتقال نیرو توسط دو دنده انجام می شود. موتور گیربکس حلزونی یا الکتروگیربکس حلزونی در واقع گیربکس متصل به موتور است که بنا به درخواست مشتری موتور الکتریکی مورد نیاز در اختیار آن قرار خواهد گرفت.

بیشتر بخوانید مقاله گیربکس حلزونی صنعتی : خرید گیربکس هلیکال 

گیربکس حلزونی صنعتیانواع گیربکس حلزونی

  1. گیربکس کتابی یا NMRV
  2. گیربکس VF
  3. گیربکس MVF

گیربکس کتابی یا NMRV چیست ؟

گیربکس دستی به گیربکس مکعبی و گیربکس NMRV نیز معروف است. گیربکس دستی در دو نوع مختلف طراحی شده و در بازار موجود است:

  1. فلنج دار
  2. شافت دار

این گیربکس های حلزونی اغلب دارای جنس بدنه آلومینیومی هستند که با مواد بدنه چدنی در اندازه های بزرگ قابل سفارش هستند. البته معمولاً گیربکس های کوچک (سایزهای کوچک) از آلومینیوم و گیربکس های سنگین از چدن ساخته می شوند. به همین دلیل این گیربکس ها وزن کمتر و قیمت مناسب تری دارند. اما با توجه به گستردگی کاربرد و طول عمر مناسب این گیربکس ها می توان گفت که مقاومت خوبی در امور صنعتی دارند.

گیربکس های دستی فلنج دار مستقیماً از طریق فلنج الکتروموتور کوپل می شوند. در طراحی شفت آن نیز می توان از طریق کوپلینگ به شفت موتور الکتریکی متصل شد (کوپلینگ ها قطعاتی برای اتصال دو قطعه هستند که در بسیاری از گیربکس ها استفاده می شود) که البته کاربرد کمی دارند اما جنس بدنه چدنی محکمی دارند.

گیربکس کتابی یا NMRV چه مزایایی دارد؟

حال که تا حدودی با موارد استفاده از گیربکس های دستی آشنا شدید، می خواهیم بدانیم استفاده از این گیربکس ها چه مزیت هایی نسبت به سایر گیربکس ها دارد؟

  • صرفه جویی در مصرف انرژی
  • وزن سبک در طراحی آلومینیومی
  • قابلیت مصرف در دستگاه‌های سبک و سنگین

موارد ذکر شده از ویژگی های بارز گیربکس کتابی بود که با توجه به شرایط خود می توانید از گیربکس کتابی برای رفع نیاز خود استفاده کنید.

گیربکس VF چیست؟

گیربکس VF نوع دیگری از گیربکس حلزونی صنعتی است. این گیربکس ها با ورودی شفت طراحی شده اند.

نکته قابل توجه در مورد این گیربکس جنس پوسته آن است. برای گیربکس هایی که سایز کوچکتری دارند برای تهیه پوسته این گیربکس از آلومینیوم استفاده می شود. اما در گیربکس هایی با سایزهای بزرگتر از چدن قوی نیز استفاده می کنند.

ضمنا این دسته از گیربکس‌های حلزونی معمولا با نسبت تبدیل 1 به 7 تا 1 به 100 تولید می شوند.

انواع گیربکس VF

  • گیربکس حلزونی VF پایه دار یا نرمال
  • گیربکس حلزونی سری VF/FC

همانطور که میدانید گیربکس های VF و VF/FC ، از نظر ظاهری دارای تفاوت هایی هستند که گاهی اوقات به تفاوت جزئی در عملکرد آنها منجر می شود. تفاوت این دو طرح در نوع پایه آنهاست. در طراحی VF/FC از فلنج برای پایه گیربکس استفاده می شود و به همین دلیل به گیربکس VF پایه فلنج نیز می گویند.

گیربکس MVF چیست؟

برخلاف گیربکس های VF که دارای ورودی شفت هستند، گیربکس های صنعتی MVF دارای ورودی فلنجی هستند. اما مانند گیربکس های VF در دو حالت MVF و MVF/FC در بازار موجود هستند.

جنس بدنه گیربکس های MVF از آلومینیوم و چدن می باشد که باعث استحکام این گیربکس ها می شود. از چرخ دنده های حلزونی در ماشین آلات ساخت قرص استفاده می شود.

بیشتر بخوانید مقاله گیربکس حلزونی صنعتی : خرید گیربکس حلزونی 

گیربکس حلزونی صنعتیکاربردهای گیربکس حلزونی صنعتی

این گیربکس ها در کانوایرها و سیستم های انتقال مواد کوچک، کاشی های سرامیکی، آسانسورها، سیستم های انتقال مواد، دیزل ژنراتورها، کمپرسورها، پمپ های سیلندر، ماشین های بلوک و آجری، وزنده ها ، هواکش ها، کانوایرهای کوچک و تسمه نقاله ،آسیاب های کوچک، بشکه میکسر، خورد کن ها ، دستگاه های غربالگری، میکسرهای بتن، دستگاه های بسته بندی و پرکن شیشه، لرزاننده ، کوره های صنعتی، گیربکس، گیربکس نوار نقاله، گیربکس صنایع غذایی، گیربکس دستگاه نانوایی، گیربکس دستگاه بالابر، گیربکس ماشین متحرک به طور گسترده ای استفاده می شود.

  • صنایع سرامیکی و ماشین آلات سرامیکی

موتورهای دنده ای ، گیربکس نوار نقاله ، گیربکس هاپر و گیربکس های مارپیچ Ball برای کارخانه های سرامیکی عرضه می شود.

  • صنایع پلاستیک

در صنعت پلاستیک از گیربکس های اکسترودر برای پلاستیک، گیربکس برای قالب های چرخشی، گیربکس های لمینیت، گیربکس های خط تسمه، گیربکس های ساخت لوله های PVC و غیره استفاده می شود.

  • صنایع شیمیایی

گیربکس های حلزونی، گیربکس های سیاره ای و گیربکس های حلزونی برای صنایع شیمیایی استفاده می شوند. چرخ دنده های سیاره ای و مارپیچی با راندمان بالا نیز برای میکسر موجود است.

  • صنایع نساجی

گیربکس حلزونی و موتورهای دنده مارپیچ برای صنعت نساجی عرضه می شود. موتور چرخ دنده حلزونی نیز برای نوار نقاله در کاربردهای نساجی استفاده می شود.

  • صنایع داروسازی

موتورهای دنده ای آلومینیومی و موتورهای کوچک دنده مارپیچ را در ماشین آلات داروسازی عرضه میشوند. همچنین چرخ دنده های باز و چرخ دنده های حلزونی و دستگاه های قرص سازی نیز در این صنایع استفاده می شوند.

موتورهای دنده آلومینیومی و موتورهای چرخ دنده مارپیچی کوچک در ماشین آلات دارویی موجود هستند. همچنین از چرخ دنده های باز و چرخ دنده های حلزونی و دستگاه های تبلت سازی نیز در این صنایع استفاده می شود.

  • برنامه های کاربردی کارخانجات رولینگ

گیربکس های پینیون عمودی برای کارخانه های رولینگ و همچنین موتورهای دنده مارپیچ حلزونی و مارپیچ برای خنک کننده تخت و بسته بندی برنامه های تختخواب تهیه می شوند.

  • ماشین آلات صابون و صنایع

برای تولید صابون از گیربکس های حلزونی و گیربکس های مارپیچ از جمله میکسر صابون ، مخلوط کن و … استفاده می شود.

  • تولید کنندگان ماشین آلات چوب

گیربکس حلزونی و سر دنده مارپیچ برای ماشین آلات تولید محصولات چوبی استفاده می شود.

  • تولید کنندگان ماشین آلات لمینت

موتورهای دنده مارپیچ و گیربکس های حلزونی در هر اندازه ای در ماشین های لمینت استفاده می شود.

مزایای گیربکس حلزونی

  • راه اندازی ساده و مقرون به صرفه
  • ضریب اطمینان بالای عملکردی
  • تنوع ظرفیت خیلی بالا
  • صدای کم و کارکردی نرم
  • بازه وسیع جهت انتخاب سرعت و گشتاور خروجی
  • اشغال فضای نصب کم
  • عمر طولانی و بلند مدت
  • دارای حالات مختلف برای نصب (6 حالت)
  • استهلاک کم و تعمیر و نگه داری آسان
  • عدم نیاز به روغن کاری در گیربکس کتابی و سایز کوچک
  • دارای خاصیت خود قفل شوندگی گیربکس حلزونی
  • لقی یا backlash یا عدم برگشت پذیری در نسبت های تبدیل بالای 30
  • ایده‌آل ترین دوربرای کارکرد 900RPM و 1500RPM می‌باشد.

معایب گیربکس حلزونی

یکی از معایب این مدل از گیربکس ها عدم امکان تغییر جهت چرخش گیربکس می باشد. گیربکس های حلزونی با ضریب تبدیل بالا اصلا قابلیت تغییر جهت چرخش را ندارند. این به دلیل افزایش شدید اصطکاک بین دنده و موتور است که در مورد استارت (منبع برق) رایج است.

این موضوع را می توان به عنوان یک مزیت در نظر گرفت زیرا در این صورت امکان تاثیر محور خروجی بر محور ورودی بسیار کاهش می یابد. اگر از ماردون های متعدد استفاده شود. این می تواند ضریب تبدیل را کاهش دهد و اثر ترمز را افزایش دهد. در حالتی که چرخ دنده توان چرخاندن ماردون را نداشته باشد، حالت خود قفل شوندگی به وجود می آید. خود قفل شوندگی ماردون و چرخ دنده ارتباط مستقیم با زاویه جلویی، زاویه فشاری و ضریب اصطکاک دارد.

نکات مهم نصب گیربکس های حلزونی

  • پس از نصب و راه اندازی دستگاه، به دلیل سرعت بالای چرخش، احتمال خروج چرخ دنده و قرقره از پوسته وجود دارد، برای محکم کردن این قطعات باید از پیچ استفاده کرد.
  • برای جلوگیری از ضربه دستگاه باید از کوپلینگ هیدرولیکی محدود کننده گشتاور استفاده کنید.
  • قبل از نصب و راه اندازی دستگاه از تراز بودن محل نصب، میزان روغن و خلاء محفظه و اتصالات ورودی و خروجی اطمینان حاصل کنید.
  • از این گیربکس برای حمل افراد و در نهایت به عنوان بالابر برای حمل کالا استفاده نکنید. همچنین در حین حمل و نقل هیچکس نباید زیر جعبه متصل به کابل بکسل باشد.

تعویض گیربکس حلزونی

تمام قطعات طول عمر خاص خود را دارند، گیربکس های حلزونی نیز طول عمر خاصی دارند. علائمی مانند تیز شدن سطح تماس گیربکس که به دلیل فشار زیاد روی زوایای قسمت انتهایی چرخدنده رخ می دهد و همینطور رد کردن مرحله تیز شدگی باعث می‌شود سطح تماس کمتر شود و گیربکس دیگر نمی‌تواند مثل سابق فشار را تحمل کند و بازدهی آن پایین می‌آید، بابراین باید فوراً تعویض شود.  نگهداری صحیح و انتخاب صحیح گیربکس می تواند از عوامل مهم در افزایش طول عمر گیربکس حلزونی باشد.

  بیشتر بخوانید مقاله گیربکس حلزونی صنعتی : خرید گبربکس کتابی در اصفهان

گیربکس حلزونی صنعتی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

فهرست