مزیت ها و تفاوت های گیربکس حلزونی
مزیت ها و تفاوت های گیربکس حلزونی موضوع قابل اهمیتی برای فعالان صنعت به خصوص برای افرادی که در جستجوی خرید یک دستگاه مناسب برای کسب و کار خود هستند، می باشد.
گیربکس حلزونی یا Worm Gear:
شامل یک عدد ماردون فولادی و یک عدد چرخ دنده برنجی یا برنزی هستند. این نوع گیربکس حرکت سینماتیکی خود را از این دو چرخ دنده تامین می نمایند. این گیربکس، از پروفیل دندانه ای شبیه به پیچ استفاده می کند. برای انتقال قدرت در شفت های عمودی در زاویه 90 درجه استفاده می شود به همین سبب کارآیی های مختلفی دارند. این دستگاه ها ساده هستند. ضمن متعامد بودن ورودی و خروجی در این نوع گیربکس ها، به دلیل عدم برگشت پذیری گیربکس حلزونی در برخی نسبت ها، در سیستم های بالابر از گیربکس حلزونی استفاده می شود. نام دیگر گیربکس حلزونی، گیربکس خروج از بغل است.
بیشتر بخوانید مقاله مزیت ها و تفاوت های گیربکس حلزونی : خرید گیربکس هلیکال
مزیت های گیربکس حلزونی :
- ابعاد مختلف
- امکان ایجاد نسبت تبدیل های بالا در کمترین فضا
- نسبت تبدیل بالا
- امکان کوپل به طور مستقیم و یا با واسطه
- قیمت به صرفه
- نسبت در شش طرف
- قابلیت قفل شوندگی در نسبت های بالای 40
این مزیت ها سبب شده تا گیربکس حلزونی از پر کاربرد ترین و بهترین گیربکس ها در صنایع گوناگون به شمار بیاید.
تفاوت های گیربکس حلزونی :
-
تلفات
گیربکس حلزونی بیشترین میزان تلفات را دارد و در خروجی گیربکس توان و گشتاور کاهش خواهد یافت.
-
صدا
در بین انواع گیربکس های خورشیدی و … گیربکس حلزونی صدای کمتری دارد. به لحاظ سروصدا گیربکس خورشیدی با توجه به نوع دنده دارای بیشترین صدا است البته سر و صدای گیربکس با نسبت تبدیل گیربکس رابطه مستقیم دارد و در نسبت های بالاتر سر و صدا بیشتر خواهد بود.
-
دینام و راندمان
هزینه دینام گیربکس حلزونی به نسبت گیربکس هلیکال، کمتر است، با راندمان 50 درصدی یعنی 20 درصد کمتر از هلیکال و گشتاور انتقالی نسبت به فضای اشغالی بسیار بالاتر می باشد.
بازده کم تر و طول عمر مفید کم در قیاس با سایر گیربکس های مشابه و امکان کوپل شدن با توان های کم در نظر داشته باشید که گیربکس های خورشیدی دارای بیشترین بازدهی و راندمان هستند. این گیربکس ها توانسته اند در حال حاضر دارای بیشترین کاربرد در صنایع گوناگون باشند. در بین گیربکس های صنعتی، گیربکس های خورشیدی دارای ماکزیمم دنده هستند. در هر گام از انتقال قدرت علی رغم گیربکس های دیگر که دارای دو دنده هستند از 5 تا 6 دنده استفاده می کند. به همین علت می توان با بهره گیری از این گیربکس از گشتاورهای بالاتر بهره برد.
تفاوت طراحی های گیربکس حلزونی
این مدل از گیربکس که شبیه حلزون هستند، در طرح های مختلفی مورد استفاده قرار میگیرند. هر کدام از آنها دارای جزئیاتی هستند:
-
گیربکس های VF حلزونی
این مدل گیربکس صنعتی برای ساختش از یک شافت سالید برای ورودی به کار برده است و در طراحیشان از پایه های فلنج استفاده میکنند.انعطاف پذیری بالایی در توان و همچنین نگهداری ساده و آسان برخوردار میباشد.
-
گیربکس حلزونی MVF
در طراحی این نوع گیربکس در قسمت ورودی آن اصولا از فلنج استفاده می شود. فلنجها برای کوپل های مستقیم با الکتروموتورها مناسب اند. این طراحی نسبت به دیگر طراحیها دارای قابلیت خود قفل بودن، برگشت ناپذیری و اشغال فضای نصب کم است. هر کدام از این ویژگیها موجب تمایز طراحی آن با دیگر گیربکسها شده است.
-
گیربکس حلزونی کتابی
این نوع گیربکس های صنعتی که از خانواده حلزونی هستند، به عنوان گیربکسهای مکعبی یا NMRV شناخته میشوند. طراحی این مدل گیربکس با طراحی معمولی و با ورودی فلنج و خروجی هالو شافت انجام میگیرد.
بیشتر بخوانید مقاله مزیت ها و تفاوت های گیربکس حلزونی : خرید گبربکس کتابی در اصفهان
تفاوت در اجزای سازنده گیربکس حلزونی
تفاوت می تواند در بخش های سازنده و جنس آن ها باشد:
- فلنج ورودی
- ماردون دنده فولادی: دنده ماردون فولادی ورود گیربکس است که با دنده خارجی که از جنس برنج است مماس میشود و وقتی دور موتور گیربکس کم میشود به صورت همزمان زاویه خروجی را ۹۰ درجه تغییر میدهد.به همین علت است که از گیربکس حلزونی در مخازن مخلوط کننده های کوچک استفاده میکنند.
- درپوش محفظه: در تماس با دنده ماردون در ورودی جعبه گیربکس است.
- دنده برنجی: این دنده باید مقاومت بالایی در برابر سایش داشته باشد به همین دلیل جنس آن معمولا از آلیاژ برنز ساخته میشود که به آن استحکام بالایی میبخشد.
- پوسته گیربکس: جنس پوسته آلومینیومی است و کار آن نگه داری دنده ها در داخل خود میباشد ولی در موتور گیربکس های بزرگ تر که بیش تر از پانصد نیوتن گشتاور را می توانند تحمل کنند. جنس پوسته نیز از چدن است چرا که چدن نسبت به آلومینیوم توان تحمل بار بالا تری دارد.
تفاوت قیمت گیربکس حلزونی :
گیربکس های حلزونی به دلیل تنوع در مدل و جنس و همین طور شرکت تولید کننده و این که آیا ایرانی هستند و یا از کشور های دیگر وارد شده اند قیمت های مختلفی دارند.
قیمت چند مدل از گیربکس های حلزونی را بررسی کنیم:
- گیربکس حلزونی مدل SEW یک میلیون و ۴۳۰ هزار تومان
- گیربکس حلزونی مدل Yilmaz یک میلیون تومان
- گیربکس حلزونی مدل Bonfiglioli دو میلیون تومان
- گیربکس حلزونی مدل Bauer ۸۰۰ هزار تومان
تفاوت های فیزیکی گیربکس حلزونی :
اجزای فیزیکی یک گیربکس بین انواع مختلف آن و تولید کنندگان مختلف، متفاوت است.
اکثر گیربکس ها از مواد آهنی، آلومینیومی یا برنجی ساخته شده اند و می توانند با استفاده از پلاستیک ها به عنوان پلی کربنات یا نایلون تولید شوند. ضمنا متریال مورد استفاده، جهت گیری دندانه دنده نقش مهمی در عملکرد کلی دستگاه، گشتاور و سرعت آن دارد. تمامی گیربکس ها به یک صورت کار می کنند. جهت چرخش چرخ دنده ها به جهت ورودی و جهت چرخ دنده ها بستگی دارد.مثلا اگر چرخ دنده اولیه در جهت عقربه ساعت چرخانده شود دنده ای که در آن گیر می کند خلاف جهت عقربه های ساعت می چرخد.
معایب گیربکس حلزونی:
- استفاده از آن ها در دورهای بیش از 1500rpm ممکن نیست و غیر اصولی است.
- دمای بالا هنگام کار کردن به دلیل مکانیسم درگیری چرخ دنده ها.
- راندمان نسبتا پایین نهایتا 65%
- مواد گیربکس حلزونی گران هستند.
- درایوها دارای تلفات قدرت بالایی هستند.
- یک نقطه ضعف پتانسیل انجام اقدامات لغزشی قابل توجه است که منجر به کارایی پایین می شود.
- گرمای زیادی تولید می کنند.
بیشتر بخوانید مقاله مزیت ها و تفاوت های گیربکس حلزونی : خرید گیربکس حلزونی